Аналіз експлуатації підшипників у буксах кранових коліс : монографія - Чернишенко, О. В.; Фідровська, Н. М; Перевозник, І. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У монографії розглянуті результати дослідження роботи підшипників у буксах кранових коліс мостових кранів з урахуванням динамічних навантажень, що виникають при русі крана по підкрановій колії. Проведений аналіз умов експлуатації підшипників а так само факторів, що впливають на зношування підшипників стосовно до кранів мостового типу. У монографії розглянуті питання визначення динамічних навантажень у буксах і підшипниках кранових коліс при пересуванні крана по рейковому шляхові через стик рейок. Викладені результати теоретичних і експериментальних досліджень. Так само розглянуті питання діагностики з метою визначення поточного стану підшипників кочення. На основі методу вібродіагностики запропонована методика, що дозволяє оцінювати поточний стан підшипників, які обертаються з низькою швидкостю, за спектральним аналізом вібраціийоного сигналу. Робота призначена для підготовки бакалаврів і магістрів машинобудівних спеціальностей як навчального посібника, а також може бути використана науковими й науково-технічними працівниками машинобудівних підприємств і організацій, які активно експлуатують крани мостового типу.
Keywords: підшипник; кранове колесо; мостовий кран; підкранова колія; 621-822.8