Розвиток підприємства: сутність та джерела - Запухляк, І. Б.; Zapuhlyak, Ivanna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті розкрито сутність розвитку підприємства, та проаналізовано основні його складові. Обґрунтовано взаємозв’язок між змінами у середовищі функціонування підприємства та активізацією джерел його розвитку. Дослідження інформаційних джерел, які розкривають різноманітні аспекти розвитку складних соціально-економічних систем, зокрема підприємств, дають підставу стверджувати, що проблеми забезпечення розвитку підприємства в умовах всеохоплюючої глобалізації, трансформації світових ринків, невизначеності та стохастичності зовнішнього середовища потребують подальших досліджень. Метою статті є вивчення сутності та виявлення джерел розвитку на рівні підприємства з урахуванням впливу його зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування. Методологічною і теоретичною основою дослідження є наукові положення вітчизняних і зарубіжних економістів, присвячених економічному розвитку підприємств. Автором розглядається розвиток підприємства як це процес незворотної якісної зміни матеріальних та нематеріальних властивостей системи, що відбувається в результаті позитивної взаємодії зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування підприємства, забезпечує зростання значимості цієї системи у просторі і часі та відбувається через поетапне здійснення процесів деструкції, кумуляції та конструкції. Обґрунтовано необхідність глибоких досліджень, які б дали відповіді на питання: які саме елементи (складові, бізнес-процеси) підприємства варто відібрати в процесі проведення змін (реформ) та в якій композиції вони повинні бути поєднані, щоб в структурі нової соціально-економічної системи така модифікація ефективно запрацювала?. Питання щодо критеріїв здійснення кумуляції та композиції є складними, проте їх вирішення дасть змогу ефективно провести зміни та забезпечити подальший розвиток підприємства. При цьому варто розуміти, що такий перехід від старої якості до нової повинен бути спричинений зміною обставин, факторів середовища підприємства (як зовнішнього, так і внутрішнього).
The development of enterprise: essence and sources
Keywords: розвиток; розвиток підприємства; складові розвитку; джерела розвитку підприємства; середовище підприємства; development; development of enterprise; constituents of development; source of development of enterprise; environment of enterprise; 658:338.2