Автомобільний двигун потужністю 60 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5/7,35. Частина 1. Модернізація системи живлення застосуванням газового палива - Соколов, Артем Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра виконано проєктування двигуна потужністю 30 кВт на основі серійного прототипу 2Ч 7,8/6,8. Обґрунтовано вибіросновних параметрів, необхідних для подальших технічних розрахунків. Здійснено повний теплотехнічний розрахунок робочого процесу спроєктованого двигуна, а також динамічний аналіз його роботи. Проведено розрахунок колінчастого вала на міцність, як однієї з найбільш навантажених деталей силового агрегату. У спеціальному розділі проаналізовано експериментальну установку, призначену для реалізації робочого процесу із запалюванням від стиснення попередньо змішаного гомогенного заряду (офіційна назва робочого процесу – Premixed Homogeneous Charge Compression Ignition (PHCCI)). Окремо розглянуто аспекти забезпечення безпеки життєдіяльності в умовах функціонування автотранспортного підприємства, а також виконано комплексну техніко-економічну оцінку ефективності розробки. За результатами оцінки встановлено, що рівень вібраційного впливу перебуває в межах, які відповідають чинним нормативним вимогам.
Keywords: малолітражний двигун мотоцикла; динамічний розрахунок; питома витрата палива; економічний ефект