Тестування ґвинтових циліндичних пружин стискання - Кіслов, О. Г.; Рижков, Ю. В.; Kislov, Alexander; Ryzhkov, Yurii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі наведено теоретичне й експериментальне дослідження характеристик Ґвинтових пружин стискання з однаковими геометричними параметрами з метою тестування. Визначено терміни та методику вимірювань, зокрема термін «тверда висота» (solid height) як контрольна межа працездатності пружини. Подано матеріалознавчі аспекти добору та термічного оброблення сталі 60С2А (аустенітизація ~850 °С, гартування в маслі, високий відпуск 440–460 °С) для формування сорбіту відпуску з цільовою твердістю 49–53 HRC і стабільною жорсткістю. Результати експериментів узгоджуються з розрахунками в межах 6–8 %.
Testing of screw cylindrical compression springs
Keywords: пружина стискання; жорсткість; тверда висота; 60С2А; аустенітизація; сорбіт відпуску; тестування; helical compression spring; stiffness; solid height; 60С2А steel; austenitizing; tempered sorbite; static testing; mechanical reliability; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.56