Розвиток крюїнгових компаній за допомогою використання кластерної концепції - Гребенник, Н. Г.; Данченко, О. О.; Grebennyk, Natalia; Danchenko, Oleksiy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Кількість моряків, які працюють на суднах світового флоту, постійно збільшується. Експерти відмічають нестачу офіцерського складу для роботи на морських суднах, у той час як спостерігається надлишок рядових. На це треба звернути увагу країнам–постачальникам на ринку праці моряків. Україна має значний досвід та великий потенціал в підготовці кадрів для світового флоту: є освітні установи різних ступенів акредитації, сучасні тренінгові центри, розвинена система сертифікації та значна кількість крюїнгових компанії, які спеціалізуються в питанні посередництва при працевлаштуванні моряків. Сьогодні спостерігається певний дисбаланс між вимогами світового ринку праці моряків та системою підготовки моряків в Україні. Зростає потреба в висококваліфікованих моряках, які спроможні виконувати складні завдання та працювати з сучасним високотехнологічним устаткуванням, яким обладнання нові морські судна. До шляхів вирішення проблеми подолання розриву між рівнем підготовки випускників навчальних закладів і запитами судноплавного бізнесу слід віднести активізацію взаємодії між бізнес–структурами галузі і морськими навчальними закладами шляхом використання кластерної концепції. Залучення до співпраці освітніх установ, виробників професійних тренажерів для навчання моряків, розробників сучасного професійного програмного забезпечення та крюїнгових компаній в межах одного кластеру дозволить кожному з учасників сконцентрувати фінансові, матеріальні, трудові та інтелектуальні ресурси на профільному виді діяльності, отримуючи від інших учасників кластеру якісний продукт та послуги, необхідні для забезпечення свого основного виду діяльності. Вже є значний науковий доробок в цьому питнні і дослідження показало, що наступним кроком на шляху використання кластерної концепції в України повинна бути практична реалізація, що дозволить активізувати взаємовигідне співробітництво в сфері підготовки моряків та буде сприяти розвитку крюїнгових компаній.
Сrewing companies development through the use of a cluster concept
Keywords: крюїнгова компанія; кластерна концепція; морський кластер; підготовка моряків; crewing company; cluster concept; marine cluster; training of seamen; 334.108.2:334.724