Управління стратегічним розвитком вантажних АТП (на прикладі ВАТ «АТП-16363») - Сальніков, Єгор Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження – процес управління стратегічним розвитком Харківського ТДВ «АТП 16363» на ринку вантажних перевезень. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування Харківського ТДВ «АТП 16363» на ринку вантажних перевезень за рахунок вибору раціональної стратегії розвитку. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що відсутність стратегічних планів призвела до роздроблення підприємств та їх банкрутства. Більшість ПАТ мають на балансі транспортні засоби зі значним строком експлуатації, що значно збільшує матеріальні та трудові некорисні витрати і підприємства не мають змоги придбати новий рухомий склад. Так підходи до вибору стратегій повинні включати прогнозування розвитку зовнішнього середовища та оцінку потенціалу підприємства. Обрано стратегію, що пов’язана з розвитком системи перевезень тарно-штучних вантажів при обслуговуванні замовників транспортних послуг ТДВ «АТП 16363» по території України. Згідно розроблених регресійних моделей, значимими факторами, що впливають на прибуток підприємства є коефіцієнт використання пробігу автомобілів на маршрутах, обсяг перевезення вантажів та час роботи в наряді. В рамках системи обмежень прибуток підприємства від перевезення партії вантажу коливається в межах від 5,92 до 2261,19 грн/т. Можливий економічний ефект від впровадження стратегії щодо розвитку системи перевезень становить 250,92 грн. на 1 т перевезеного вантажу. Сфера застосування: вантажні підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ТДВ «АТП 16363» прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в IIІ кварталі 2022 р.
Keywords: стратегія; розвиток; міжміські перевезення; регресійна модель; прибуток; ефективність