Конвертація двигуна 4Ч8,8/8,2 у гібридну силову установку - Форналь, Кирило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження ¬¬– робочі процеси в циліндрі поршневого криво-шипного пневмодвигуна автомобільного призначення. Мета дипломної роботи – дослідження параметрів гібридної устано-вки автомобіля, отриманої шляхом конвертації з ДВЗ. Методи дослідження – в основу покладені фундаментальні положен-ня теорії термодинаміки і теплопередачі. Під час виконання роботи були використані методи математичного моделювання робочих процесів та ме-тоди визначення показників роботи пневмодвигуна із застосуванням су-часного вимірювально-обчислювального комплексу. В роботі приведено розробки з конвертації автомобільного двигуна на базі двигуна 4Ч 8,8/8,2 в гібридну силову установку, яка працює як двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ) і пневмодвигун. Проведено аналіз конструкцій гібридних установок з пневмодвигуном. Наведені порівняльні характеристики зі звичайними ДВЗ. Проведено розрахунок робочого процесу пневмодвигуна. Обрана оптимальний режим його роботи. Частина проекту присвячена методам поліпшення екологічних показників і зниження експлуатаційних витрат за рахунок конвертації ДВЗ в гібридну си-лову установку.
Keywords: двигун; ефективна потужність; крутний момент; ступінь стиснення; система живлення; зовнішня швидкісна характеристика