Автомобільний двигун потужністю 86 квт на базі двигуна 4Ч 9,2/8,6. Застосування електронної газової системи живлення на бензо-газових двигунах - Магазейщиков, Павло Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єктом дослідження є конвертація бензинового двигуна ЗМЗ-406 у бензогазовий двигун 4Ч 9,2/8,6, з іскровим запалюванням, який встановлюється на легковий автомобіль середнього класу. Мета роботи полягає в підвищенні надійності і поліпшенні екологічних показників робочого процесу бензогазового двигуна 4Ч 9,2 /8,6 легкового автомобіля шляхом конвертування його для роботи на стиснутому природному газі. Методи дослідження. Робота виконана за рахунок огляду патентних і літературних джерел, методами теоретичних і експериментальних досліджень. Предмет дослідження – вплив ступеню стиску, коефіцієнту надлишку повітря, кута випередження запалювання, головного вузла розподільної газової системи живлення – електромагнітного дозатору, на екологічні та техніко-економічні показники бензогазового двигуна. В кваліфікаційній роботі проведений огляд і аналіз науково-технічних рішень та обґрунтовані параметри розподільної бензогазової системи живлення для двигуна, який встановлюється на легковий автомобіль середнього класу. Виконані тепловий, динамічний та міцносний розрахунки бензинового двигуна 4Ч 9,2/8,6 для легкового автомобіля середнього класу. Виконана спеціальна частина роботи. Приведено застосування електронної газової системи живлення на бензо-газовому двигуні. Зроблена конструкторська документація: повздовжнього розрізу ДВЗ; складальне креслення шатунно-поршневої групи; робоче креслення поршню. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування двигуна. Проведено техніко-економічне обґрунтування доцільності застосування природного газу на модернізованому двигуні а також зроблений аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: електронне розподільне впорскування; бензогазовий двигун; тепловий розрахунок; динамічний розрахунок; міцностний розрахунок; економічне обгрунтування; охорона праці