Європейський простір даних мобільності (EMDS) і національний простір даних: модель імплементації та правові вимоги - Дмитрієва, О. І.; Кущ, А. А.; Dmytriieva, O. I.; Kushch, A. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Дослідити концепцію Європейського простору даних мобільності (EMDS), визначити основні етапи формування національного простору даних мобільності України, а також проаналізувати правові, організаційні та технічні умови його імплементації в контексті вимог європейського законодавства. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано системний, порівняльно-правовий і структурно-функціональний методи. Метод аналізу нормативно-правових актів ЄС (Data Act, Data Governance Act, ITS Directive, High-Value Datasets Regulation) застосовано для визначення правових рамок інтеграції України у єдиний цифровий простір даних. Метод узагальнення використано для формування моделі національного простору даних мобільності (N-MDS) з урахуванням принципів відкритості, безпеки, інтероперабельності та довіри між учасниками обміну даними. Емпіричною базою слугували офіційні документи ЄС, національні нормативні акти, результати досліджень Gaia-X Association, IDSA та Європейської Комісії. Результати. Визначено ключові елементи архітектури Європейського простору даних мобільності та здійснено їх зіставлення з національною цифровою інфраструктурою України. Запропоновано модель імплементації N-MDS, що поєднує технічну й правову сумісність із європейськими вимогами. Встановлено, що ефективність такої системи залежить від узгодження стандартів метаданих, забезпечення кібербезпеки та функціонування довірених посередників обміну даними. Сформовано рекомендації щодо впровадження європейських принципів управління транспортними даними в українських реаліях. Наукова новизна. Полягає у комплексному підході до розгляду EMDS як моделі цифрової інтеграції транспортного сектору, що об’єднує правові, технічні та управлінські компоненти. Уперше запропоновано системну схему узгодження національного простору даних мобільності з європейською інфраструктурою даних, а також визначено напрями удосконалення законодавства України у сфері цифрової мобільності. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані органами державної влади, транспортними операторами та ІТ-компаніями для розроблення політик відкритих транспортних даних, створення національної екосистеми мобільності та адаптації українських нормативів до європейських стандартів. Реалізація запропонованої моделі сприятиме підвищенню прозорості транспортних послуг, розвитку інноваційних сервісів і залученню інвестицій у сферу цифрової інфраструктури.
European mobility data space (EMDS) and the national mobility data space: implementation model and legal requirements
Keywords: простір даних мобільності; цифрова інфраструктура; Data Act; Data Governance Act; транспортні дані; інтероперабельність; правове регулювання; Європейський Союз; Україна; mobility data space; digital infrastructure; Data Governance Act; transport data; interoperability; legal regulation; European Union; Ukraine; 004:656; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.44