Дослідження впливу іонного азотування з нормалізуванням на структуру та властивості сталі 9ХС - Уланова, Лілія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконуються дослідження впливу технології комплексного іонного азотування, яка включає в себе іонне азотування та подальшу термічну обробку, на структуру і властивості поверхневих і приповерхневих шарів зразків пуансонів різного діаметру зі сталі 9ХС. Методи досліджування – металографічний аналіз поверхневого шару пуансонів різного діаметру зі сталі 9ХС і визначення зміни їх мікротвердості. У процесі роботи було виконано металографічний аналіз зразків після комплексного іонного азотування з наступним нормалізуванням; виміряна мікротвердість поверхневих та приповерхневих шарів за перетином деталей; визначено рівень зростання твердості за глибиною. На підставі вивчення впливу комплексного іонного азотування в сполученні з подальшим нормалізуванням на структуру і властивості поверхневих і приповерхневих шарів зразків пуансонів різного діаметру зі сталі 9ХС зроблені висновки та практичні рекомендації по впровадженню методу комплексного іонного азотування на практиці.
Keywords: хіміко-термічна обробка; іонне азотування; комплексне іонне азотування; сталь; нормалізування; структура; мікротвердість; глибина азотування; зміцнення