Податкове стимулювання розвитку морського бізнесу в Україні - Хаймінова, Ю. В.; Khaiminova, Yuliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В роботі досліджено інструменти податкового стимулювання економічного розвитку морського бізнесу в Україні. Серед інструментів забезпечення сталого розвитку економіки України провідне місце займає податкова політика. Результатом проведення відповідної сучасним реаліям і стратегічним цілям податкової політики є економічний розвиток підприємств, підвищення рівня життя населення. Метою податкової політики в Україні є підвищення її стимулюючої функції, спрямовані на економічний розвиток, надання державних та місцевих бюджетів і соціального розвитку України. Метою статті є дослідження напрямів податкового стимулювання розвитку морського бізнесу України. Предметом статті є визначення впливу податків на розвиток підприємств морегосподарського комплексу України. Основними методами дослідження виступають структурний метод і метод статистичного аналізу, порівняльного аналізу, метод системного підходу, метод експертних оцінок. Податковий кодекс містить ряд стимулів розвитку морського бізнесу та експортного потенціалу економіки України. Напрямки розвитку суднобудівної промисловості повинні бути підкріплені такими діями реанімації національного флоту як запровадження потоннажного збору та пільгового оподаткування для замовників суден. Зарахування адміністративного збору до місцевих бюджетів буде стимулювати місцеві органи влади для підвищення їх співпраці з підприємствами портової діяльності. Статус України як морської держави в певній мірі визначається провідною позицією, яку займають українські моряки на міжнародному морському ринку праці. Через здійснення витрат на освіту, підвищення кваліфікації, передачі зарплати за допомогою банківських переказів моряки позитивно впливають на економіку Азово-Чорноморського регіону. Необхідно вирішити проблему декларування особистих доходів і оподаткування міграційних доходів. Альтернативним рішеннями проблеми є скорочення ставки податку на доходи, звільнення від сплати податку осіб, які відсутні в Україні більше 183 днів у році тощо. Проте питання податкового стимулювання збільшення міграційних переказів слід вирішувати спільно з питанням пенсійного забезпечення українських моряків. Розвиток податкової політики, спрямованої на стимулювання економічного розвитку 226 суб'єктів морського бізнесу залишається актуальною і потребує подальшого дослідження, особливо приймаючи до уваги реалізацію концесійних проектів в морських портах.
Tax incentives for development the maritime business in Ukraine
Keywords: податкова політика; портові збори; податки та збори; податкова пільга; моряки; tax policy; port charges; taxes and fees; tax relief; sailors; 336.72