Натурні визначення розподілу температури по висоті залізобетонної балки - Лукін, Д. О.; Безбабічева, О. І.; Lukin, Danylo; Bezbabicheva, Olha (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Через швидкі зміни кліматичних умов і глобальне підвищення річних температур повітря проблема впливу температури на елементи мостових конструкцій стає більш актуальною. Деформації, а як наслідок, внутрішні напруження в балках прогонових будов з підвищенням температури стають значними й можуть впливати на експлуатаційні властивості як прогонових будов, так і всього мосту. Для того, щоб прогнозувати ці явища, необхідно досліджувати температурні перепади в реальних конструкціях, що експлуатуються. У статті подано результати моніторингу температур балки одного з таких мостів упродовж світлового дня.
Field research of temperature distribution over the height of concrete beam
Keywords: моніторинг температури; температурний перепад; температурний градієнт; залізобетонна балка; прогонова будова; термопара; реєстратор температури; temperature monitoring; temperature difference; temperature gradient; concrete beam; bridge superstructure; thermocouple; temperature logger; global climate change.; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.239