Удосконалення методів випробувань дискових гальм відкритого типу - Бистров, Денис (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Запропонована методика дозволяє при випробуваннях фрикційних пар здійснювати контроль ефективного (середнього) радіусу тертя та ефективного (середнього) коефіцієнту тертя фрикційних пар. Проведені дослідження дозволили визначити раціональні діаметри робочих і опорних циліндрів, що дозволяють отримати коефіцієнт нерівномірності моментів, що крутять, близький до одиниці. Конструкція автоматичної гальмівної системи дозволяє незалежне гальмування лівого або правого коліс шляхом подачі тиску від незалежного джерела. Це необхідно для забезпечення роботи системи динамічної стабілізації курсового кута (ESP) або загальмовування внутрішнього колеса під час повороту автомобіля з найменшим радіусом.
Keywords: гальмівні механізми; фрикційні пари; триботехнічні характеристики; автоматичні гальмівні системи; гальма підвищеної стабільності