Дослiдження властивостей вiдвальних доменних шлакiв як сировини для виробництва в'яжучих речовин - Хоботова, Е. Б.; Ігнатенко, М. І.; Калюжна, Ю. С.; Ларін, В. І.; Хоботова, Э. Б; Игнатенко, М. И.; Калюжная, Ю. С.; Ларин, В. И.; Khobotova, E.; Ihnatenko, M.; Kaliuzhna, I.; Larin, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Обґрунтовано ресурсну цінність відвального доменного шлаку «Запоріжсталь». Рентге-нофазовий аналіз виявив такі мінерали: ранкініт, кварц, ґеленіт, бредигіт, окерманіт, псевдоволастоніт. Розрахований 50-ти % масовий вклад склоподібного компонента. Ви-значено III клас небезпеки шлаку. Гамма-спектрометричним методом визначено перший клас радіаційної небезпеки. Відвальний доменний шлак «Запоріжсталь» можна рекомендувати для виробництва портландцементу і шлакопортландцементу.
Отвальные доменные шлаки как сырье для производства вяжущих веществ
Waste blast furnace slags as raw materials for the production of binders
Keywords: відвальний доменний шлак; хімічний склад; аморфна фаза; природні радіонукліди; клас небезпеки; отвальный доменный шлак; химический состав; аморфная фаза; естественные радионуклиды; класс опасности; waste blast furnace slag; chemical composition; amorphous phase; natural radionuclides; hazard class; 504.064.4:658.567.1; 10.30977/BUL.2219-5548.2019.86.1.55