Дослідження гальмівних властивостей транспортних засобів категорії N3 та шляхи їх покращення - Хромченко, Іван Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – гальмівні системи транспортних засобів категорії N3. Предмет дослідження – Конструктивні та експлуатаційні параметри, які впливають на ефективність і стабільність роботи гальмівних систем транспортних засобів категорії N3. Мета дослідження – підвищення ефективності та стабільності гальмування транспортних засобів категорії N3 на основі аналізу основних факторів, які впливають на їх гальмівні властивості, та моделювання гальмівних процесів. Кваліфікаційна робота магістра присвячена комплексному дослідженню гальмівних властивостей транспортних засобів категорії N3. Особлива увага приділена аналізу факторів, які впливають на ефективність, стабільність і безпеку гальмування таких транспортних засобів. У роботі проведено аналіз основних конструктивних параметрів гальмівних систем, впливу теплових навантажень, зносу елементів і особливостей експлуатації. Виконано математичне моделювання гальмівних процесів, яке дозволило визначити оптимальні характеристики для підвищення ефективності гальмування. Запропоновані рекомендації з удосконалення гальмівних систем, які можуть бути використані в практичній діяльності виробників та операторів транспортних засобів категорії N3. Результати дослідження спрямовані на підвищення загального рівня безпеки експлуатації важких транспортних засобів у різних умовах.
Keywords: транспортні засоби категорії N3; гальмівні властивості; гальмівний шлях; моделювання; покращення ефективності гальмування