Ресурсозбереження при виробництві та безпека матеріалів на основі мінеральних в’яжучих : підручник - Хоботова, Е. Б. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Наведено теоретичний матеріал, завдання для самоконтролю різного рівня складності для підготовки студентів з дисципліни «Ресурсозбереження при виробництві та безпека матеріалів на основі мінеральних в’яжучих» за розділами. Призначено для бакалаврів, які навчаються за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». Метою вивчння дисципліни є підготовка бакалаврів в галузі хімічних технологій ресурсозбереження, які можуть використовувати набуті знання із ресурсозбереження у майбутній професійній діяльності у застосуванні до виробництва матеріалів на основі мінеральних в’яжучих речовин. Предмет: педагогічно адаптована система понять про вимоги, щодо поводження з відходами різного складу, визначення їх цінності як сировини та основні технології утилізації різноманітних промислових відходів для виготовлення будівельних матеріалів. Основними завданнями вивчення дисципліни є: знаходження шляхів ресурсозбереження при виробництві будівельних матеріалів на основі мінеральних в'яжучих в конкретних регіональних умовах; визначення ступеня екологічної безпеки будівельних матеріалів при використанні промислових відходів; користування нормативною базою в галузі охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів; застосовування теоретичних основ дисципліни та експериментальних навиків при вивченні інших спеціальних дисциплін.
Keywords: ресурсозбереження; виробництво; будівельні матеріали; мінеральні в’яжучі речовини; 504:551.521(075)