Аналіз впливу стану водія автомобіля за кермом на безпеку дорожнього руху - Черенко, Наталія Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження - процес керування автомобілем, зокрема фактори, що визначають надійність роботи водія. Мета роботи - розробити методи, що дозволяють оцінювати з урахуванням створюваних дорожніх умов надійність і зручність роботи водіїв і при необхідності вносити корективи в проектні рішення. Предмет дослідження - методика оцінки ефективності заходів, спрямованих на попередження ДТП з вини нетверезих водіїв. Постійне та швидке зростання автомобільного парку призводить до збільшення інтенсивності транспортних потоків, що ускладнює управління автомобілем. У даній роботі були визначені і системно згруповані фактори, що визначають надійність роботи водія. При проектуванні доріг, конструюванні автомобілів, організації дорожнього руху необхідно враховувати можливості водія і створювати оптимальні умови для його роботи.
Keywords: дорожньо-транспортна пригода; водій автомобіля; транспортна психофізіологія; безпека дорожнього руху