Дослідження ефективності дії запасної гальмівної системи чотиривісного колісного ТЗ в режимі аварійного гальмування - Нікітін, Олексій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження ‒ гальмівна система чотиривісного колісного ТЗ. Предмет дослідження ‒ функціонування запасної гальмівної системи чотиривісного колісного ТЗ в режимі аварійного гальмування. Мета роботи ‒ дослідити ефективність дії запасної гальмівної системи чотиривісного колісного ТЗ в режимі аварійного гальмування та за відповідними результатами сформувати оптимізаційні конструктивні пропозиції. Методи дослідження ‒ математичне моделювання та техніко-конструкційна розробка. Відповідно до результатів компаративного аналізу моделювання ефективності спрацювання запасної гальмівної системи чотиривісного ТЗ встановлено, що чотиривісний ТЗ з конфігурацією один передній та три задні мости демонструє вищу ефективність за всіма порівнюваними параметрами, а конфігуративні рішення з приєднання гальмівних кранів є визначальними у досягненні максимальних значень ефективності спрацювання запасної гальмівної системи.
Keywords: гальмівна система; запасна система гальм; аварійна система гальм; двоконтурна гальмівна система; двосекційний гальмівний кран; багатовісний транспортний засіб; математична модель