Вплив параметрів хіміко-термічної обробки на структуру та властивості сплаву ВТ22 - Єлфімов, Владислав Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження процесів дифузійного насичення вуглецем зразків з титанового сплаву ВТ22. Мета дослідження – визначення впливу різних технологічних параметрів ХТО на структуру та властивості титанового сплаву після проведення цементації. Метод дослідження – визначення характеристик утворення дифузійного шару у сплаві ВТ22 після проведення цементації у твердому карбюризаторі за різними режимами. Для досягнення поставленої мети було проведено літературний огляд різноманітних джерел щодо цементації титанового сплаву ВТ22; описано процес підготовки до цементації, процес проведення цементації та процес виготовлення шліфів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – пошук оптимальних параметрів проведення процесу хіміко-термічної обробки сплаву ВТ22.
Keywords: хіміко-термічна обробка; титановий сплав ВТ22; цементація; карбюризатор; глибина шару; твердість