Актуальні аспекти формування ефективної антикризової програми підприємства транспорту - Нестеренко, В. Ю.; Шевченко, А. Г.; Коваль, І. Б.; Nesterenko, V. Yu.; Shevchenko, A. H.; Koval, I. B. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Визначення актуальних аспектів формування ефективної антикризової політики підприємства транспорту. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Під час функціонування автотранспортних підприємств можуть виникати кризові процеси, що становлять загрозу їх фінансовій стійкості, економічній безпеці, збереженню виробничих можливостей та конкурентних позицій. Кризові ситуації у транспортній сфері можуть мати як зовнішнє, так і внутрішнє походження, виникати внаслідок об’єктивних обставин або ж управлінських помилок. Першим етапом формування антикризової програми транспортного підприємства. є діагностика поточного стану підприємства. На цій стадії доцільно застосовувати такі методи, як фінансовий аналіз, що включає перевірку ліквідності, платоспроможності, рівня фінансової стійкості, SWOT аналіз, який дозволяє визначити внутрішні переваги та недоліки підприємства, а також зовнішні можливості, оцінка виробничих і операційних процесів, що дає можливість з’ясувати рівень ефективності логістичних операцій, дотримання графіків перевезень, масштаби простоїв транспорту та чинники, що їх викликають. На основі отриманих результатів важливо визначити ключові напрями, які потребують негайного реагування. До таких напрямів можуть належати забезпечення безперебійної роботи, скорочення витрат, підтримка персоналу. Під час розроблення антикризової програми важливо пам’ятати, що всі дії мають бути спрямовані на відновлення фінансової стабільності, яка може бути досягнута такими способами, як проведення реструктуризації заборгованостей, пошук додаткових джерел надходжень, залучення зовнішнього фінансування. В рамках організаційно-технічних заходів підприємству варто переглянути власну структуру управління та особливості організації роботи. Успішна антикризова програма має бути не статичною, а адаптивною, та включати встановлення чітких KPI, проведення регулярних ревізій, залучення незалежних експертів у випадку нестачі внутрішніх компетенцій у фінансовій сфері, ризик-менеджменті чи юридичних питаннях. Наукова новизна. Сформовано та деталізовано алгоритм формування антикризової програми транспортного підприємства. Практична значущість. Пропозиції та висновки можуть бути використані науковцями та практиками під час формування системи антикризових заходів, зокрема на підприємствах транспортної галузі.
Current aspects of forming an effective anti-crisis program for transport enterprises
Keywords: криза; антикризове управління; антикризова політика; транспортне підприємство; алгоритм; crisis; anti-crisis management; anti-crisis policy; transport enterprise; algorithm.; 331.658.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.186