Витоки та сутність поняття “бар’єру входу на ринок” - Власова, К. М.; Vlasova, Kateryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У даній статті досліджено трактування поняття “бар’єру входу на ринок”. Метою даної статті є з’ясування історичних витоків поняття “бар’єру входу на ринок”, аналіз сучасних підходів, що склалися на їх основі та формулювання власного визначення категорії з урахуванням ретроспективного аналізу. Здійснено ретроспективний аналіз витоків даної проблеми починаючи з найбільш відомих робіт меркантелістів, фізіократів, продовжуючи роботами представників класичної політекономії та сучасних дослідників представників структурної, чиказької, нормативної наукових шкіл представників контрактного підходу та інших. На основні проведеного дослідження виокремлено три основні групи бар’єрів: ті, що грунтуються на особливостях підприємства; ті, що характеризують внутрішнє конкурентне середовище; та такі, що описують несприятливі умови ведення бізнесу на зовнішньому ринку. Також проаналізовано найбільш відомі дефініції поняття “бар’єру входу”, запропоновані науковцями з другої половини ХХ ст., у розрізі з’ясування суті, змісту та результатів наукових трактувань. На основі вио- 63 кремлення недоліків щодо неповноти розкриття поняття або звуження його суті, та з урахуванням майбутнього практичного застосування категорії, розроблено власне аторське трактування, що грунтується на актуальних проблемах сучасного розвитку економічних відносин (зокрема, доступу до актуальної інформації, детального вивчення вподовань споживачів, врахування глобалізаційних тенденцій).
Sources and definitions of the notion ‘entry barriers into market’
Keywords: бар’єри входу; історичний розвиток; категорія; наукові школи; класифікація; entry barriers; historical development; category; scientific schools; classification; 339.13.01