Підвищення ефективності роботи козлового грейферного крану вантажопідйомністю 12,5 т - Сонгулашвілі, Єгор Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Одним із ключових завдань комплексної механізації та автоматизації обробки сипких матеріалів є підвищення продуктивності праці та зниження потреби у робочій силі шляхом впровадження спеціалізованих пристроїв, які дозволять автоматизувати трудомісткі процеси та покращити умови праці. Одним із факторів підвищення продуктивності підйомно-транспортних машин, особливо кранів, є скорочення робочого циклу за рахунок зменшення часу, потрібного для захоплення та звільнення вантажу. У даній кваліфікаційній роботі розглянуто питання, пов’язані з вибором відповідного типу грейфера, його основними розрахунками, такими як гідроциліндри, гідросистема, сили, що виникають під час його роботи та інші аспекти. Також проведено розрахунки собівартості машинно-години роботи комплексу та його продуктивності. Детально пророблено питання охорони праці та безпеки при надзвичайних ситуаціях під час експлуатації зазначеного вантажно-перевантажувального комплексу.
Keywords: кран козловий; міцність; грейфер; балка; гідропривід; собівартість; надзвичайна ситуація