Вдосконалення системи живлення газодизельних двигунів автотракторного призначення - Чачхалія, Меджит Оттарович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єктом дослідження є дизельний двигун автотракторного призначення під час роботи в газодизельному режимі. Мета роботи полягає в підвищенні ефективності використання автотракторної техніки шляхом удосконалення системи живлення газодизельного двигуна. Методи дослідження. Теоретичне дослідження виконане з урахуванням методів математичного моделювання, термодинаміки, теорії управління. Експеримент проведено на основі апробованих методик. В роботі автором встановленні закономірностей зміни енергетичних показників газодизельного двигуна від параметрів складу комбінованої горючої суміші, обґрунтуванні оптимальних параметрів системи паливоподачі та величини запальної дози; розроблений пристрій подачі запальної дози, що забезпечує повне завантаження трактора, оснащеного газодизельним двигуном, відповідно до його тягового класу на енергоємних сільськогосподарських операціях. Результати досліджень дозволяють забезпечити стійку роботу дизельного та газодизельного процесів без внесення конструктивних змін до дизельного двигуна і можуть бути використані при проектуванні систем живлення газодизельних двигунів на виробничих підприємствах, що займаються переведенням роботи автомобільних та тракторних дизельних двигунів на природний газ. Предметом дослідження є закономірності зміни характеристик двигуна автотракторного призначення під час газозаміщення дизельного палива.
Keywords: конвертації; дизельний двигун; газодизель; сумішоутворення; паливоподавальні системи; запальна доза