Дослідження впливу частинок забруднень 5 мкм і менше, на протизношувальні властивості та строки служби робочих рідин гідроприводів будівельних і дорожніх машин - Орел, Олександр Володимирович; Варфоломєєв, Юрій Михайлович; Orel, Oleksandr; Varfolomeev, Yurii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Наведено аналіз впливу забруднення робочої рідини на стан елементів гідрообладнання будівельних і дорожніх машин, ефективність їх експлуатації, а також запропоновано використовувати коефіцієнт протизношувальних властивостей K j для визначення строків служби робочих рідин. Отримано рівняння залежності швидкості зношування елементів гідрообладнання від коефіцієнта K j . Проведено експлуатаційні випробування автогрейдера GR165, які показали, що строк служби робочої рідини Hydro HV 46 за коефіцієнтом протизношувальних властивостей K j становить приблизно 1184 маш.-год.
Study of the influence of pollution particles of 5 мkм and less on the anti-wear properties of the working fluids of hydraulic drives of construction and road machinery
Keywords: робоча рідина; забруднення; протизношувальні властивості; будівельні машини; гідросистема; трибосполучення; working fluid; pollution; anti-wear properties; construction machinery; hydraulic system; tribocombination; 621.878; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.53