Аналіз стійкості автопоїзда у гальмівному режимі - Токарєв, Владислав Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гальмівна система транспортного засобу категорії N2 із системою активної безпеки. Мета роботи – аналіз стійкості руху автопоїзда під час гальмування з урахуванням дії пневматичної гальмівної системи та систем активної безпеки. Методи дослідження – аналітичні, теоретичні та методи математичного і комп’ютерного моделювання. Отримані результати дослідження показали, що автопоїзд зберігає стійкість у прямолінійному русі, проте при гальмуванні на криволінійній траєкторії або за наявності перекосів осей можливе зростання кута складання до рівня, який становить загрозу стійкості. Таким чином, коректна робота систем ABS/EBS/ESP є критично важливою для безпечної експлуатації автопоїздів.
Keywords: автопоїзд; стійкість; гальмування; АБС; активна безпека