Лабораторний пристрій для дослідження протизносної властивості робочої рідини гідроприводів БДМ за показником "адсорбційна здатність - Івченко, В’ячеслав Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі проаналізовано фізико-хімічні механізми деградації робочих рідин та їхній вплив на формування мастильної плівки і знос елементів гідроприводу. Розглянуто лабораторні та онлайн-методи контролю стану рідин і показано їх обмеження щодо оцінки протизносних властивостей. Запропоновано підхід, у якому критерієм граничного стану робочої рідини є руйнування адсорбованої мастильної плівки, визначене за різкою зміною електричної ємності контактної пари. На основі експериментальних досліджень встановлено залежності товщини плівки та її діелектричної проникності від контактного навантаження і напрацювання робочої рідини. Розроблено конструкцію лабораторного пристрою та алгоритм його роботи для практичного контролю стану робочих рідин гідроприводів БДМ. Показано, що використання контролю робочої рідини дає змогу збільшити напрацювання аксіально-поршневого насоса до критичного стану та підвищити сумарну експлуатаційну продуктивність і економічний результат експлуатації екскаватора.
Keywords: аксіально-поршневий насос; робоча рідина; протизносні властивості; адсорбційна здатність; діелектрична проникність; стенд для діагностування