Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни «Радіоекологія» : для студентів, які навчаються за спеціальністю G1 «Хімічні технології та інженерія» - Хоботова, Е. Б. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Методичні вказівки розроблені для самостійної підготовки бакалаврів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» з метою поглибленого вивчення теоретичних основ радіоекології. У посібнику систематизовано знання про природну та штучну радіоактивність, іонізуюче випромінювання, основи дозиметрії та закономірності міграції радіонуклідів у біологічних ланцюгах. Окрему увагу приділено аналізу технологічно зміненого радіаційного фону, біологічній дії радіації на живі організми та сучасним методам радіаційного захисту. Формат видання поєднує теоретичний виклад із завданнями для самоперевірки, що дозволяє студентам самостійно діагностувати рівень засвоєння матеріалу та розвивати навички розв’язання практичних задач у галузі радіаційної безпеки.
Keywords: радіобіологія; хімічні технології; іонізуюче випромінювання; дозиметрія; радіоактивність; радіаційний захист; радіонукліди; біологічна дія радіації; техногенний радіаційний фон; самостійна підготовка