Проблеми економічної функціональності підприємства машинобудування в забезпеченні інноваційного розвитку - Бояринова, К. О.; Boiarynova, Kateryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Статтю присвячено виявленню проблем економічної функціональності підприємства машинобудування в забезпеченні інноваційного розвитку Мета. Метою дослідження є виявлення та структуризація проблем економічної функціональності в забезпеченні інноваційного розвитку визначених безпосередньо підприємствами машинобудування за результатами власної діяльності. Методи дослідження. Методами дослідження є методи наукової абстракції, логічного узагальнення виявлених чинників негативного впливу на економічну функціональність в забезпеченні інноваційного розвитку, інформаційно-картографічний – для висвітлення взаємозв'язків вставлених проблем. Результати дослідження. Результатами дослідження є виявлення та структуризація проблем економічної функціональності підприємств машинобудування в забезпеченні інноваційного розвитку за групами: 1) державний вплив (недосконалість законодавства, зміна термінів проведення тендерів, часті зміни митного законодавства, закороткий термін повернення валютних цінностей, складність митної документації, високий рівень податків, відсутність пільгового режиму оподаткування для високотехнологічних виробництв, несвоєчасне повернення бюджетом невідшкодованого ПДВ, відсутність державної цільової програми розвитку підтримки вітчизняного виробника та підтримки в створенні нової техніки та впровадження нових технологій); 2) економічне середовище (високий рівень цін кредитних ресурсів, нестабільність умов та роботи банківської системи, відсутність пільгового кредитування для високотехнологічних виробництв, низька інвестиційна активність, підвищення цін на енергоресурси, матеріали комплектуючі, курс валют); 3) ринкова взаємодія (втрата ринків збуту, нестабільність попиту на продукцію, низький рівень платоспроможності замовників, тривалий процес та бар'єри доступу до нових ринків збуту); 4) внутрішні економічні проблеми (високі витрати на виготовлення обладнання, не відповідність продукції європейським стандартам, високий ступінь зносу технологічного обладнання, недостатність власних науково-конструкторських потужностей, недостатність висококваліфікованих кадрів, інженерного персоналу, конструкторів, технологів, недостатність працівників робітничих професій). Сфера застосування результатів. Наукові результати та розробки можуть бути застосовані як предмет для розроблення заходів з подолання визначених проблем, а також керівництвом підприємств машинобудування для проведення компаративного аналізу з власними встановленими чинниками негативного впливу на інноваційний розвиток. Висновки. Визначені проблеми економічної функціональності в забезпеченні інноваційного розвитку, встановлені безпосередньо підприємства машинобудування дозволять окреслити заходи їх подолання придатні в реальному секторі економіки.
Problems of economic functionality of machinery industry enterprise in providing innovative development
Keywords: проблеми; економічна функціональність; інноваційний розвиток; підприємства машинобудування; problems; economic functionality; innovative development; machinery industry enterprises; 338.45