Інтрапренерство і активізація високотехнологічної діяльності підприємств - Захарченко, Н. В.; Zakharchenko, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Розглянуто необхідність впровадження інтрапренерських підходів в перебудові організаційних структур підприємств, у яких є потреба в інноваціях та високотехнологічній діяльності. Метою статті є обґрунтування необхідності створення інтрапренерських підрозділів, з метою досягнення стійкості і підвищення ефективності функціонування підприємства в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Дослідження проводилося шляхом аналізу робіт вітчизняних і зарубіжних науковців, на основі яких визначені передумови, цілі, алгоритм створення інтрапренерського підрозділу підприємства. В дослідженні запропонований порядок організації інтрапренерської діяльності дозволить підприємству шляхом впорядкованих логічних дій удосконалити механізм управління господарськими процесами, оскільки передбачає активізацію високотехнологічної діяльності, що забезпечує життєздатність виробництва. Використання даної моделі передбачає зміни в організаційній структурі підприємства, раціональне використання трудових, інтелектуальних та виробничих ресурсів. В якості результату роботи автором було обґрунтовано необхідність забезпечення інноваційної системи відповідною інфраструктурою (інноваційною, технологічною, фінансовою, кадровою, інформаційною, маркетинговою), а також наявністю належної нормативно-правової бази. Запропоновано оцінювати ефективність створення інтрапренерського підрозділу з позиції ефективності прийнятих економічних рішень при реалізації гармонізованої промислово-торговельної політики підприємства. У зв'язку з цим показник, що оцінює економічну ефективність створеного інтрапренерського підрозділу, може використовуватися в якості критерію оптимальності. За цим критерієм відбувається відбір найкращого з розглянутих варіантів становлення інтрапренерського підрозділу, але відповідно до обраної програми розвитку базового підприємства. Поряд із перевагами у статті уточнені недоліки застосування цієї моделі, основним з яких є обмеженість сфери застосування. Створення інтрапренерських підрозділів ефективне лише у деяких секторах виробничої сфери, стосовно діяльності яких існує достатня кількість науково обґрунтованих інновацій. Тому, подальші наукові дослідження полягають в розробці ефективних шляхів, розширення спектру дії, адаптації інтрапренерства, його впровадження, насамперед у невиробничі галузі економіки.
Intrapreneurship and activation of enterprises high-tech business
Keywords: підприємство; активізація; інновація; високотехнологічна діяльність; інтрапренерський підрозділ; enterprise; activation; innovation; high-tech activities intrapreneur unit; 339.13