Розроблення технології виробництва щебенево-мастикових асфальтобетонних сумішей з додаванням гідролізного лігніну, на асфальтобетонному заводі - Бондар, Владислав (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі на основі проведеного аналізу літературних джерел та експериментальних даних щодо застосування щебенево-мастикових асфальтобетонів встановлено їх високу ефективність при використанні на ділянках автомобільних доріг із інтенсивним та важким рухом. Застосування таких сумішей дозволяє значно зменшити ризик утворення пластичних деформацій на дорожньому покритті, підвищити його стійкість до навантажень і, як наслідок, збільшити загальну довговічність експлуатації дороги. У роботі виконано технологічні розрахунки режимів функціонування асфальтобетонного заводу, запропоновано вдосконалення окремих виробничих ліній, визначено потребу в основних та допоміжних матеріалах, а також встановлено необхідні об’єми складів для їх зберігання. Додатково розраховано витрати ресурсів, пов’язані з приготуванням асфальтобетонних сумішей. Розглянуто та вирішено питання щодо організації контролю якості продукції на підприємстві, дотримання вимог охорони праці, а також виконано техніко-економічне обґрунтування запропонованих рішень.
Keywords: щебенево-мастиковий асфальтобетон; мінеральні матеріали; бітум; стабілізуюча добавка; гідролізний лігнін; асфальтобетонні покриття; ефективність