Модернізація півпричіпного скрепера на базі МОАЗ-546 із використанням комп’ютерного моделювання - Гур’єв, Дмитро Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є півпричіпний скрепер на базі тягача МОАЗ-546. Мета роботи – підвищення ефективності, продуктивності та надійності роботи півпричіпного скрепера шляхом його конструктивної модернізації із застосуванням комп’ютерного моделювання. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий із використанням тривимірного комп’ютерного моделювання у середовищі КОМПАС-3D. Відмінністю дослідження є використання сучасних засобів комп’ютерного моделювання для оптимізації конструкції ковша та гідравлічної системи, що дозволило підвищити коефіцієнт наповнення ковша, зменшити втрати енергії та покращити експлуатаційні характеристики машини. Розроблено удосконалену конструкцію ковша із підвищеною міцністю та місткістю, виконано тягові й міцнісні розрахунки, визначено раціональні параметри робочих органів і вузлів машини. Проведено техніко-економічну оцінку ефективності модернізації. Робота виконана в повному обсязі, містить усі необхідні розділи: аналітичний, науково-дослідний, розрахунковий, охорону праці та техніко-економічну частини.
Keywords: БДМ; скрепер; ковш; модернізація; віброізоляція; економічна ефективність