Оцінка впливу шин транспортного засобу на його курсову стійкость при русі - Жупінський, Владислав Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою дослідження є оцінка показників курсової стійкості руху транспортного засобу шляхом раціонального вибору шин з оптимальними жорсткісними характеристиками. Задачі дослідження: виконати аналіз про вплив шин транспортного засобу на його курсову стійкість; побудова моделі для дослідження стійкості руху транспортних засобів; виконати оцінку курсової стійкості руху транспортного засобу з урахуванням жорсткісної неоднорідності шин. Об'єкт дослідження - показники курсової стійкості руху легкових транспортних засобів. Предмет дослідження - вплив жорсткісних характеристик шин на показники курсової стійкості руху легкових транспортних засобів. В дипломній роботі встановлено, що курсова стійкість руху легкового транспортного засобу є одною з найважливіших його експлуатаційних. Постійне зростання швидкостей руху призводить до необхідності прогнозування показників курсової стійкості. Побудовано модель плоскопараллельного руху двохвісного легкового транспортного засобу з урахуванням жорсткісної неоднорідності шин, що дозволяє за заданими конструктивними параметрами прогнозувати стійкість та керованість легкового транспортного засобу на стадії проектування. Величина неоднорідності та характер її впливу на показники курсової стійкості руху залежить від розташування шин на транспортному засобі та експлуатаційних факторів, наприклад, тиску повітря в шині та вертикального навантаження.
Keywords: ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ; КУРСОВА ИСТІЙКІСТЬ; БІЧНЕ ВІДВЕДЕННЯ; ЖОРСТКІСНЕ НЕОДНОРІДНІСТЬ ШИН; ОДНОМАСОВА МОДЕЛЬ