Застосування лазерного 3D-сканування та особливості обробки даних у програмному забезпеченні Trimble Realworks - Шепель, Олександра Вадимівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес просторового моделювання об'єктів із використанням технології лазерного 3D-сканування.. Предмет дослідження – процеси та технології обробки результатів лазерного 3-D технологічні особливості виконання лазерного 3D-сканування та цифрової обробки результатів у Trimble RealWorks. Дослідження включає в себе аналіз методів створення тривимірних моделей, їхнього подальшого редагування та застосування в різних галузях. Мета роботи – вивчення особливостей застосування лазерного 3D-сканування під час зйомки приміщення за допомогою сканера Trimble ТХ6 та аналізі основних етапів обробки отриманих даних у програмному забезпеченні Trimble RealWorks з метою створення тривимірної моделі. В результаті розробки кваліфікаційної роботи виконано: аналіз загальних принципів дії лазерного 3D-сканування та особливостей його використання в інженерній геодезії; опис технічних можливостей сканера Trimble TX6, що використовується для знімання; огляд функціоналу програмного забезпечення Trimble RealWorks для обробки хмар точок; лазерне 3D-сканування приміщення; обробка результатів сканування та очищення хмари точок від шумів, використовуючи програмне забезпечення Trimble RealWorks; оцінка якості отриманих результатів та визначення ефективності застосованого підходу.
Keywords: лазерне 3-D сканування; Trimble TX6; обробка лазерного 3-D сканування; програмне забезпечення Trimble Realworks; моделювання; характеристика району