ОЦІНКА ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ДОРОЖНЬОГО ГОСПОДАРСТВА - Догадайло, Я. В.; Dogadaylo, Ya. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті в результаті аналізу існуючих підходів удосконалено методичний підхід щодо оцінки потенціалу підприємства шляхом забезпечення кількісної оцінки складових потенціалу підприємств дорожнього господарства з урахуванням їх вагомості, впливу на потенціал чинників зовнішнього середовища та специфічних умов функціонування підприємств дорожньої галузі. Під потенціалом підприємства розуміється узагальнююча динамічна хара-ктеристика внутрішніх ресурсів підприємства, що формують його можливості та забезпечують розвиток у цільовому напрямку з урахуванням чинників зовнішнього середовища. Об’єктивність оцінки досягається на підставі застосування методу секторів, що дозволяє під час згортання системи показників аналізу потенціалу підприємства урахувати характер стратегії розвитку підприємства. Для практичної реалізації запропонованого методичного підходу було обґрунтовано систему показників аналізу потенціалу підприємств дорожнього господарства, обрано метод щодо визначення вагомості кожної складової потенціалу підприємства, розроблено матрицю перспективної оцінки потенціалу, що ураховує вплив на нього чинників зовнішнього середовища, та визначено послідовність дій щодо оцінки потенціалу підприємств дорожнього господарства. Для отримання описаних результатів було використано такі методи дослідження, як логіко-теоретичне узагаль-нення, абстрагування, порівняння, моделювання, формалізація, аналіз, синтез, дедукція, ін-дукція, системний підхід, метод експертних оцінок, метод попарного порівняння та метод секторів. Запропоновані результати досліджень можуть бути використані працівниками організацій дорожнього господарства, зацікавленими у сталому розвитку організацій як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективах.
ОЦЕНКА ПОТЕНЦИАЛА ПРЕДПРИЯТИЙ ДОРОЖНОГО ХОЗЯЙСТВА
EVALUATION OF ROAD SECTORS ENTERPRISES POTENTIAL
Keywords: потенціал; ресурси; ефективність; оцінка; підприємство; дорожнє господарство; вагомість; потенциал; ресурсы; эффективность; оценка; предприятие; дорожное хозяйство; весомость; potential; resources; efficiency; assessment; enterprise; road sector economy; weightiness; 625.76:658.15