Розробка прогностичної моделі деградації ємності літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів - Смирнов, Олег; Борисенко, Анна; Smyrnov, Oleh; Borysenko, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Стаття присвячена проблемі визначення остаточного ресурсу літій-іонних акумуляторних батарей на ранній стадії експлуатації електромобілів за допомогою нової моделі деградації ємності. Проведений аналіз працездатності та деградації літій-іонних акумуляторів та досліджені фактори їх деградації. Розроблена прогностична модель деградації ємності літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів, яка визначає залишковий ресурс акумуляторної батареї та передбачає його життєвий цикл, використовуючи дані лише з ранніх циклів заряд/розряд, на яких відбувається значно менша деградація. Наведені методи підвищення терміну служби батарей електромобілів.
Development of a predictive model for the degradation of the capacity of lithium-ion batteries in electric vehicles
Keywords: акумуляторна батарея; деградація; електромобіль; прогнозування; прогностична модель; стан працездатності; цикл заряд/розряд; термін служби; battery; degradation; electric vehicle; forecasting; predictive model; state of health; charge/discharge cycle; service life; 629.3; 10.30977/VEI VEIT.2025.27.0.1