Методичні рекомендації щодо інтеграції підрозділу управління економічною безпекою в організаційну структуру підприємства - Близнюк, А. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В статті обґрунтовано необхідність впровадження в організаційну структуру підприємства підрозділу з управління економічною безпекою, проведено аналіз особливостей проведення такої інтеграції в умовах найбільш розповсюджених типів організаційних структур управління підприємством. Предметом є економічна безпека підприємства. Метою статті є обґрунтування доцільності створення відособленого структурного підрозділу управління економічною безпекою на підприємстві, та визначення особливостей його інтеграції відповідно до різних типів організаційних структур управління. У роботі використано метод логічного аналізу при встановленні місця підрозділу з управління економічною безпекою в організаційній структурі підприємства та графічний метод при поданні результатів інтеграції підрозділу в організаційну структуру підприємства. У роботі визначене місце підрозділу з управління економічною безпекою в різних видах організаційних структур на підприємстві. Практично кожна галузь промисловості може бути сферою застосування результатів дослідження, але пріоритетною є транспортна галузь, що є надзвичайно важливою для економічного розвитку будь-якого підприємства та держави взагалі. Суттєво важливим при створенні будь-якого нового підрозділу є збереження існуючих виробничих зв’язків та потоків інформації всередині підприємства, підвищення загальної ефективності управління. Ефективне впровадження підрозділу управління економічною безпекою в організаційну структуру підприємства передбачає виконання таких вимог як забезпечення прямого зв'язку з підрозділами, що відповідають за рівень певної складової економічної безпеки підприємства, та їх працівниками відповідно до ієрархії в межах підрозділу; забезпечення повного доступу до інформації; забезпечення персоналом відповідного рівня кваліфікації; непорушення принципу єдиновладдя; забезпечення традиційного для підприємства розподілу чисельності керівників та працівників виробничих підрозділів.
Keywords: економічна безпека; підприємство; структурний підрозділ; організаційна структура; 338.47+656.1