Поліфункціональні матеріали на основі феритів для очищення забарвлених стічних вод - Даценко, Віта Василівна; Хоботова, Еліна Борисівна; Бєліченко, Олена Анатоліївна; Коров’янський, Віталій Сергійович; Datsenko, Vita; Khobotova, Elina; Belichenko, Olena; Korovianskyi, Vitaly (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У роботі вивчено фізико-хімічні властивості композитного матеріалу (КФМ), що містить ферит, отриманого методом співосадження в разі додавання FeSO4·7Н2О до сульфатного мідно-цинкового електроліту під час нагрівання, послідовного введення розчину NaOH до рН 10‒10,5 і окисника К2S2O8. Визначено, що КФМ діє як адсорбент найбільш ефективно за умови відношення «ферит: барвник МВ» 500 з сорбційною обмінною ємністю 1,9 мг/г. КФМ має властивості суперпарамагнетика, адсорбенту й фотокаталізатора. Очищення вод від органічних барвників пов’язана з одночасним протіканням процесів фотокаталітичної деградації барвників та їхньої адсорбції на поверхні фериту.
Polyfunctional materials based on ferrites for the treatment of colored wastewater
Keywords: композитний матеріал; ферит; хімічний склад; мінерали; суперпарамагнетизм; фотокаталіз; сорбція; composite material; ferrite; chemical composition; minerals; superparamagnetism; photocatalysis; sorption; 546.723-31:537.622.6:544.478-03:544.723; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.96.0.113