Підвищення ефективності використання автобетонозмішувача - Данильченко, Олег Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологічний процес приготування цементобетонної суміші на обладнанні автобетонозмішувача. Мета роботи – модернізація робочого обладнання автобетонозмішувача для підвищення ефективності його використання. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій автобетонозмішувачів ведучих світових виробників, визначено тенденції розвитку їх конструкцій, запропоновано рішення приводу змішувального барабана направлене на підвищення ефективності використання автобетонозмішувачів. Розглянуто технологічний процес приготування цементобетонної суміші, визначені силові фактори які виникають у процесі обертання барабана при її приготуванні. Виконано розрахунок основних параметрів автобетонозмішувача, проведено розрахунки елементів гідроприводу змішувального барабана, виконано розрахунок редуктора приводу барабана. Розраховано економічний ефект від впровадження у виробництво міні-навантажувача. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: автобетонозмішувач; цементо-бетонна суміш; конструкція; міцність; безпека; економічна ефективність