Аналіз діяльності підприємств автомобільного транспорту Харківської області - Токар, І. І.; Tokar, Inna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Роботу присвячено питанням аналітичного забезпечення управління діяльністю підприємств автомобільного транспорту України та Харківської області. В статті наголошується на тому, що розвиток транспортної інфраструктури України передбачає реалізацію стратегічного плану дій щодо вдосконалення діяльності підприємств і об’єктів транспортно-дорожнього комплексу, спрямованого на модернізацію й оновлення рухомого складу, а також на підвищення експлуатаційних характеристик шляхів сполучення. На основі порівняльного аналізу вантажообороту та пасажирообороту підприємств транспорту Харківської області та України за 2013-2014 рр. встановлено, що в діяльності підприємствлідерів вантажних та пасажирських перевезень спостерігається незбалансованість структури вантажних та пасажирських перевезень, а також абсолютне зниження їх обсягів. Аналіз діяльності транспортного комплексу Харківської області зазначив низький рівень оновлення та розвитку матеріальнотехнічної бази та основних засобів підприємств, який зумовлює низький показник введення в дію нових основних засобів та негативно характеризує стан капітальних інвестицій транспортної галузі по Харківській області в цілому. Відмічено, що фінансування експлуатаційного утримання та реконструкції автомобільних доріг загального користування Харківської області, що обслуговуються підприємствами дорожнього господарства, переважно здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, розподіл яких у поточному році відбувається за залишковим принципом. Встановлено, що результатом системного недофінансування дорожнього господарства в цілому по Україні та в Харківській області є зростаючі обсяги збитків, що були отримані протягом останнього періоду підприємствами транспорту, а також низький рівень рентабельності операційної діяльності підприємств транспорту.
Activity analysis of kharkiv region automobile transport enterprises
Keywords: автомобільний транспорт; підприємства; перевезення; фінансування; тенденції; road transport; enterprises; carriage; financing; trends; 656:332