Підвищення довіри до банківської системи україни як інструмент забезпечення фінансової безпеки держави - Манжос, С. Б.; Дубровін, О. В.; Manzhos, Svitlana; Dubrovin, Olexander (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом дослідження є проблема відновлення довіри населення до банківської системи України як чинника забезпечення фінансової безпеки держави. Метою дослдження є визначення критеріїв, що визначають рівень довіри до банківської системи з боку суспільства та обґрунтування заходів щодо підвищення довіри до головного регулятора - Національного банку України, а також до комерційних банків, органів державної влади в цілому як чинника зміцнення фінансової безпеки держави. Методи дослдження –аналіз та синтез, системний підхід, статистичний аналіз, експертні оцінки. Основні результати дослідження полягають у наступному: визначено критерії, що визначають рівень довіри населення до банківської системи України як чинника забезпечення фінансової безпеки держави, зокрема:рівень довіри до анківської системи з боку суспільства, рівень довіри до дій Національного банку України, рівень довіри до комерційних банків та рівень довіри до органів державної влади в цілому. Визначені тенденції щодо фінансових результатів діяльності банківської системи як ключового чиннику формування довіри до неї. Запропоновано пріоритетні напрями та шляхи підвищення довіри населення до банківської системи з боку суспільства, до дій Національного банку України, до комерційних банків та рівень довіри до органів державної влади в цілому. Зазначені результати доцільно використовувати суб’єктам банківської системи: комерційним банкам, Національному банку України та органам державної влади, що відповідають за національну безпеку в економічній сфері. Запропоновані подальші дії щодо підвищення довіри до банківської системи з боку суспільства до Національного банку України, комерційних банків та до органів державної влади дозволять забезпечити фінансову безпеку держави.
Increase confidence in the banking system of ukraine as an instrument of state financial security
Keywords: банківська система; банківські установи; фінансова безпека держави; Національний банк України; довіра; trust; banking system; banking institutions; the financial security of the state; the National Bank of Ukraine; 336.71(477)