Дослідження впливу різних способів зміцнення на корозійну стійкість лопаток парових турбін - Григорʼєв, Даніїл Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процес зміцнення вхідної кромки лопаток парових турбін зі сталі 15Х11МФ-Ш комбінованим способом: загартуванням струмами високої частоти та електроіскровим легуванням однойменною сталлю 15Х11МФ-Ш. Предмет дослідження – закономірності формування структури і властивостей поверхневих зміцнених шарів лопаток парових турбін. Мета роботи – розробка і впровадження способу зміцнення вхідних кромок лопаток для захисту від корозійного руйнування на основі управління параметрами структури і функціональних властивостей. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, перетворення при нагріванні та охолодженні, теорії корозії. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного, рентгеноструктурного, мікрорентгеноспектрального аналізів, методів електронної мікроскопії, визначення корозійної стійкості. Підтверджена ефективність зміцнення поверхні вхідних кромок робочих лопаток парових турбін зі сталі 15Х11МФ-Ш електроіскровим легуванням цією ж сталлю. Промислові випробування робочих лопаток зі зміцненими вхідними кромками за запропонованим способом проводилися сумісно з АТ «Турбоатом». Результати дипломної роботи були використані у підготовці рекомендацій до впровадження на АТ «Турбоатом» технологій зміцнення вхідних кромок робочих лопаток парових турбін на лопатках турбін К 220-44-2 АЕС «Пакш» (Республіка Угорщина).
Keywords: лопатка парової турбіни; вхідна кромка; корозійна стійкість; структурний склад; фазовий склад; режим об’ємного гартування; відпуск; зміцнення