Застосування фрактального аналізу для оцінювання впливу електроіскрового легування на показники терміну експлуатації деталей гідромолота - Глушкова, Д. Б.; Волчук, В. М.; Hlushkova, Diana; Volchuk, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Дослідження впливу структури на механічні властивості деталей гідромолота, отриманих із застосуванням багатоманітних підходів поверхневого зміцнення, і вибір ефекти-вного підходу до збільшення терміну експлуатації цих деталей є актуальним завданням. Зміц-нення корпусу та бойка гідромолота здійснювалось способом електроіскрового легування з метою захисту від корозії, зношення, налипання на поверхню контактуючих матеріалів. Ви-значено, що на поверхнях корпусу та втулки, що зміцнювалися електроіскровим легуванням, отримано легований шар, який має товщину 10–40 мкм і визначається показниками твердості за Віккерсом, що дорівнюють 600–650 одиницям. Отримані фрактальні моделі, які можна визначити як базу знань для контролю показників міцності корпусу бойка, що дозволяють ко-нтролювати його залишковий ресурс у процесі експлуатації. Визначено, що показники міцності деталей збільшуються у разі підвищення показників фрактальної розмірності сорбітної скла-дової, оскільки вона має кращі показники міцності,як порівняти з вихідною ферито-перлітною структурою.
The use of fractal analysis to assess the influence of electrospark alloying on the durability indica-tors of hydraulic hammer parts
Keywords: електроіскрове легування; сорбіт; мікроструктура; гідромолот; фрактальна розмірність; прогноз; electrospark alloying; sorbitol; micro-structure; hydraulic hammer; fractal dimension; forecast; 519.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.22