Управління розвитком малого бізнесу - Постольний, Іван Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження розвитку малого бізнесу є сам малий бізнес як сектор економіки. Метою дослідження є аналіз та виявлення шляхів підтримки та розвитку малого бізнесу. Предметом дослідження є теоретичні засади підтримки та розвитку малого бізнесу. У досліджені розкрито роль малого бізнесу в розвитку економіки. Проаналізовано доцільність та специфіку розвитку малого бізнесу в Україні. Аналіз стану та проблем розвитку малого бізнесу в Україні свідчить про те, що подальший розвиток ситуації без активного та позитивного втручання держави може привести до згортання (в основному – через подальшу тінізацію) даного сектора економіки з відповідним загостренням економічних проблем та посиленням соціальної напруги. Тому виникає необхідність дієвої державної політики підтримки малого бізнесу. Інформаційною основою є законодавчі та нормативні акти з досліджуваної теми, звітно-статистичні дані ТОВ «СМАРТ-ПАК». До основних шляхів розвитку малого бізнесу належить розробка стратегії управління розвитком малого бізнесу, що вимагає комплексного підходу та розробки різних стратегій. На основі аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища можна визначити потенціал та конкурентні переваги вашого бізнесу. Визначення цілей допоможе визначити напрямки розвитку та планування дій.
Keywords: малий бізнес; конкурентний стан; стратегія управління; фінансовий стан; конкурентоспроможність