Технічні рішення по оперативному контролю кута випередження вприску потужного дизельного агрегату - Косік, Юрій Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення достовірності діагностики параметрів потужних дизельних двигунів транспортного і енергетичного призначення шляхом застосування засобів і систем їх оперативного контролю. Об’єкт роботи – процеси технічної експлуатації потужних дизелів і впливу на технологічні і екологічні показники окремих конструктивних параметрів. Предмет роботи – розробка технічних пропозицій для реалізації оперативного контролю кута випередження вприскування палива для потужних дизельних енергетичних агрегатів. Проаналізовані сучасні системи управління кутом вприскування палива і їх складові частини. Здійснено теоретичний огляд існуючих механічних та електронних систем управління кутом вприскування палива. Проведено детальний розгляд конструктивних особливостей існуючих видів механізмів які керують кутом випередженням вприскування палива. У роботі обґрунтовані сучасні підходи до вирішення поставленого завдання і розроблена структурна схема підключення обраних засобів оперативного контролю до дизельного агрегату. Розглянуті питання і засоби безпечної роботи при розробці. Результати дипломної роботи можуть бути використані при проектуванні аналогічних нових систем для транспортних і енергетичних потужних машин.
Keywords: потужний дизельний двигун; система управління і контролю; паливний насос високого тиску; вприскування палива; кут випередження; датчики; засоби оперативного контролю