Підвищення ефективності функціонування складської системи запасних частин - Олефір, Софія Ігорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес функціонування складської системи запасних частин. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування складської системи запасних частин за рахунок провадження системи контролінгу стану запасів у відділі складської логістики запчастин. Після аналізування літературних та Інтернет-джерел виявлено, що у сучасному динамічному середовищі компанії постійно шукають шляхи вдосконалення складської діяльності, застосовуючи передові технологічні рішення та аналітичні методи для оптимізації запасів (наприклад, ABC- та XYZ-аналіз). Для досягнення високої ефективності функціонування складської системи запасних частин необхідно поєднувати глибокий аналіз поточної ситуації, стратегічне планування, технологічні інновації та постійне вдосконалення всіх операційних процесів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – розроблений у роботі підхід дозволить підвищити прозорість та контрольованість логістичних процесів, збільшити гнучкість та адаптивність складської системи, знизити операційні витрати. Запропонований підхід, що включає моніторинг та аналіз факторів, дозволить Департаменту складської логістики оперативно реагувати на коливання попиту, зміни умов постачання та інші зовнішні чинники, забезпечуючи стабільність логістичних процесів. Завдяки оптимізації процесів зберігання, розвантаження, приймання, комплектування та доставки, а також раціональному використанню складських площ суттєво зменшаться витрати на оренду, утримання обладнання та енергоспоживання.
Keywords: АВС-XYZ-аналіз; ефективність; запчастини; логістична система; склад