Підвищення якісних характеристик плазмових покриттів - Михайловська, Олена Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження зносостійких покриттів на прес-формах, що працюють при високих температурах. Мета роботи – розробка технології отримання плазмових покриттів з високоякісними технічними характеристиками. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, використовувалися способи отримання газотермічних покриттів, методи дослідження мікроструктури та високі характеристики міцності. В дипломній роботі був вибраний оптимальний спосіб отримання покриття – плазмове напилення, як найперспективніший, тому що висока температура плазмового струменя дозволяє формувати покриття практично з будь-якого матеріалу, якщо його можна отримати в рідкому або високопластичному стані. Аналіз матеріалів, проведений в літературному огляді, дозволив вибрати такий сплав на основі Ni – Cr – B – Si типу СНГН та Al2O3. У дипломній роботі були проведені випробування на знос і міцності зчеплення, виконана оцінка характеристик напилених покриттів та визначені мікроструктур. Розробка рекомендована до впровадження у виробництво на машиноремонтному підприємстві ЦАРЗ (м. Харків).
Keywords: плазмове покриття; структурний склад; когезія; адгезія; зміцнення; мікротвердість покриття; жаростійкість; пористість; міцність з’єднання