Дослідження рівня безпеки дорожнього руху на небезпечних ділянках автомобільної дороги загального користування - Озерянський, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення безпеки дорожнього руху на ділянках автомобільних доріг загального користування на основі обґрунтованого застосування методів визначення рівня безпеки дорожнього руху. Об’єкт дослідження – процес дорожнього руху на автомобільних дорогах загального користування. Предмет – взаємодія параметрів умов руху на автомобільних дорогах загального користування. Метод дослідження – натурні спостереження, камеральний аналіз, аналітичний, статистичний. Отримані результати – проведено аналіз методів оцінки рівня безпеки руху на дорогах загального користування, серед яких виділено метод підсумкового коефіцієнта аварійності. На основі регресійного аналізу встановлено залежність між частковими та підсумковим коефіцієнтами аварійності для обраної автомобільної дороги, що дало змогу запропонувати лінійну модель рівня безпеки для доріг обраної категорії. На основі попереднього аналізу потенційних ризиків дорожнього руху виділені типові ділянки доріг та розроблені конкретні практичні рекомендації щодо підвищення рівня безпеки та організації дорожнього руху. Рекомендації з впровадження – розглянуту методику оцінки рівня безпеки дорожнього руху можна використовувати для визначення потенційно небезпечних ділянок на автомобільних дорогах загального користування, що призведе до зменшення втрат (соціальних та економічних) на дорогах розглянутої технічної категорії.
Keywords: Автомобільна дорога; Організація дорожнього руху; Безпека дорожнього руху; Транспортний потік