Формування та ефективне використання трудових ресурсів підприємства - Воронцова, Олександра Павлівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дипломна робота робота: 68 с., 2 рис., 25 табл., 5 додатків, 46 джерел. ТРУДОВІ РЕСУРСИ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ, ЗАРОБІТНА ПЛАТА, ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ, ВІДНОСНА ТА АБСОЛЮТНА ЕКОНОМІЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ, СОБІВАРТІСТЬ. Об’єкт дослідження – формування та ефективність використання персоналу підприємства. Мета роботи – аналіз використання персоналу автотранспортного підприємства та обґрунтування методичних та практичних рекомендацій щодо покращення ефективності його використання на АТ «Харківське підприємство автобусних станцій». Метод дослідження – індексний аналіз, метод коефіцієнтів, метод ланцюгових підстановок, метод абсолютних різниць. Результати фінансово-господарської діяльності автотранспортних підприємств у значній мірі залежать від забезпеченості персоналом. Незабезпеченість трудовими ресурсами призводить до зниження доходів від надання транспортних послуг, зростання собівартості продукції. Встановлено, що підприємство фактично утримувало на 4 особи більше, ніж було передбачено планом, в тому числі інженерно-технічних робітників – 2 особи, службовців – на 3 особи, персоналу охорони – на 1 особу. В той же час підприємство не укомплектовано касирами, диспетчерами та прибиральницями. Охарактеризовано використання робочого часу на підприємстві. Доведено, що намічені показники використання робочого часу за планом виявилися невиконаними. Доведено, що основна частина втрат робочого часу стала результатом дії факторів, які залежать від підприємства. Зроблені прогнозні розрахунки щодо планової чисельності персоналу на АТ «Харківське підприємство автобусних станцій».
Keywords: трудові ресурси; продуктивність праці; заробітна плата; відносна та абсолютна економія чисельності працівників; собівартість