Спосіб отримання нанокристалів виду ZnSxSe1-x та ZnSxSe1-x:Mn на ZnSx методом самопоширюваного високотемпературного синтезу - Глушкова, Діана Борисівна; Плахтій, Євген Георгійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Спосіб отримання нанокристалів виду ZnSxSe1-x та ZnSxSe1-x:Mn розмірами 50-80 нм методом самопоширюваного високотемпературного синтезу, при якому синтез проводять в кварцових оболонках, розміщених у герметичному сталевому реакторі. При цьому порошки Zn, S і Se високої чистоти беруть з надлишком Se у кількості 5 % понад стехіометричний склад, попереднє перемішування шихти проводиться з додаванням етилового спирту протягом 1 години, потім суміш сушиться протягом 30 хвилин при T~350 K. Реакція синтезу ініціюється імпульсом струму з амплітудою ~ 40 A, який забезпечується ніхромовою спіраллю, розташованою у верхній частині реактора при атмосферному тиску в повітряному середовищі, легування нанокристалів ZnSxSe1-x іонами Mn2+ проводять додаванням солі MnCl2 до вихідної шихти у кількості 10-2 мас. %.
Keywords: високотемпературний синтез; кварцові оболонки; реактор