Вплив тертя на силову взаємодію кулькових обгінних муфт - Малащенко, Володимир Олександрович; Кириченко, Ігор Георгійович; Лисяк, Богдан Ярославович; Malashchenko, Volodymyr; Kyrychenko, Igor; Lysiak, Bohdan (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті запропоновано основні результати досліджень впливу проковзування кульок нових обгінних муфт на початку та в кінці їхнього контактування з робочими поверхнями пазів півмуфт. Необхідно наголосити, що на сьогодні в стартерах автомобілів та інших автомобільно-дорожніх технічних засобах застосовуються роликові муфти вільного ходу, що передають потужність за рахунок сил тертя, які виникають між заклиненими роликами й робочими поверхнями півмуфт. Однак вони схильні до проковзування, особливо взимку, коли часто має місце її буксування. Для покращення процесу запуску двигунів внутрішнього згорання автомобільно-дорожніх технічних засобів розроблено та запатентовано декілька кулькових обгінних муфт, які передають обертальний момент за принципом зачеплення кульок, що розташовані в пазах ведучої та веденої півмуфт. Проведені дослідження підтвердили те, що розроблені кулькові запобіжні муфти можна також застосовувати як пристрої для обмежування величини обертального моменту в гайковертах та стартерах різноманітних транспортних засобів замість традиційних роликових обгінних муфт. Таке різноманіття можливостей застосування цих пристроїв ставить нові завдання щодо більш ґрунтовного дослідження процесів з’єднання та роз’єднання силових кінематичних ланцюгів транспортних засобів.
The influence of friction on the force interaction of ball overturn couplings
Keywords: муфти; обгінні муфти; кулькові обгінні муфти; з’єднання півмуфт; тертя в муфтах; clutches; overrunning clutches; ball overrunning clutches; half-clutch connections, automobile; road vehicles; 621.833; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.42